Hoe overleef ik de feestdagen?

Deze vraag werd mij laatst gesteld door één van mijn cliënten uit een Skinnyminds coachgroep. Zij vond dat met name lastig omdat er tijdens die dagen weinig tot geen structuur is; later ontbijten, lunch overslaan, allerlei hapjes op tafel, meer alcohol. Er kwamen in dat gesprek allerlei tips voorbij van de andere cliënten. ‘Maar hoe doe jij dat dan?’ werd mij gevraagd. ‘Jij kent tenslotte het geheim want jij hebt nooit last van overgewicht gehad!’

Tja, hoe ik dat doe…..daar moest ik eens even over nadenken. Ik denk bij het ‘overleven van de feestdagen’ aan heel andere dingen dan aan eten. 

Qua eten en dagindeling hou ik er voor mezelf zoveel mogelijk structuur in. Dus hetzelfde ontbijt en dezelfde lunch als op ‘normale’ dagen, 1 of 2 tussendoortjes die dan misschien iets ongezonder zijn dan wat ik gewend ben en ’s-avonds gewone porties eten met 1 of 2 wijntjes. Oké in totaal iets meer calorieën dan op een doordeweekse dag, maar dat is niet waar je kilo’s van aankomt. 

Ik realiseerde me dat ik bij de uitdrukking ‘hoe overleef ik de feestdagen’ meer denk aan alle afspraken, klussen en verplichtingen die bij die periode horen. En ja, dan mag je je eigen behoeftes hierin serieus nemen en jouw overtuigingen bij die decembermaand eens tegen het licht houden.

Inzicht in je eigen temperament en bijbehorende behoeftes en jouw waarden in het leven kan hierbij enorm helpen.

Want als Flegmaticus heb ik bijvoorbeeld behoefte aan oplaadmomentjes gedurende de dag (even met m’n hondje de natuur in of in de stilte wat lezen of mijn favoriete muziek luisteren) om me vervolgens weer met plezier onder de mensen te begeven en fijne gesprekken te voeren. Doordat ik mijn waarden helder heb kies ik er heel bewust voor om mijn gezin en mijn familie met kerst bij ons thuis uit te nodigen en hier dus de nodige energie in te steken. Ook staan er wat afspraken met vrienden gepland, maar zoveel mogelijk met 1 of 2 dagen daartussen om naast mijn behoefte aan verbinding ook mijn behoefte aan rust en vrijheid tegemoet te komen. Bij alles waarvan ik vind dat ik dat moet doen hou ik mijn bijbehorende overtuiging tegen het licht. Klopt die wel? Helpt die mij richting mijn doel en leef ik daarmee naar mijn waarden? En van daaruit maak ik keuzes: wat doe ik wél en wat niet of waar kan ik hulp bij vragen. Het is een ontdekkingsreis waarin ik dingen van mezelf mag uitproberen. En ik wil genieten van iedere stap, met mildheid naar mezelf. Daar is dan wel een overeenkomst met eten: maak bewuste keuzes en geniet ervan en gaat het een keer mis, kijk dan ook met mildheid naar jezelf en pak de regie weer terug.

Ik ga deze decembermaand in met de vraag: hoe blijf ik het best bij mezelf tijdens de feestdagen? Want vanuit die instelling kan ik er ook meer zijn voor mijn dierbaren.

Ik wens je liefdevolle en relaxte feestdagen! Weet dat het geluk bovenal in jezelf is te vinden….

Wil jij dat ook? Wil jij jezelf meer in het middelpunt van je eigen leven plaatsen en zo je stralende zelf zijn en de mensen om je heen inspireren? Je bent van harte welkom in mijn praktijk om samen met mij een stukje op te lopen op weg naar een vitaal leven.