Deze zomervakantie heb ik o.a. het boek ‘Op naar geluk – de psychologie van een fijn leven’ gelezen. Het boek, geschreven door Ap Dijksterhuis, heb ik van een goede vriendin voor mijn verjaardag gekregen. Ik prijs mezelf gelukkig met een vriendin die met zoveel inlevingsvermogen en zorg dit boek voor mij heeft uitgekozen ☺.

Het is een toegankelijk geschreven boek dat moderne wetenschap verbindt met zowel oosterse als westerse filosofie.

Dijksterhuis legt uit dat geluk is gebouwd op je bewustzijn. Daarbij kun je zowel werken aan een mooiere inhoud van jouw bewustzijn door je gedrag aan te passen(de westerse aanpak), als aan een betere controle over dat bewustzijn, d.m.v. training en inzicht (de oosterse aanpak).

Je maakt je bewustzijn o.a. mooier door vrijwel elke vorm van sociaal contact, dingen te doen die je het gevoel geven deel uit te maken van iets groots, actieve en serieuze vrijetijdsbesteding en nieuwe dingen te leren en uit te proberen en zo te ervaren wat bij jou past.

Controle over je bewustzijn krijg je door je te richten op het hier en nu, je niet te laten ‘gijzelen’ door je innerlijke stem en met enige afstand en mildheid naar jezelf te kijken. Ik adviseer mijn cliënten regelmatig om  iedere avond even de tijd te nemen om 3 dingen te bedenken die ze die dag hebben gedaan en hen een goed gevoel hebben gegeven: de www-techniek: What went well? Ook dat is een manier om inzicht te krijgen.

Als Flegmaticus, het zogenaamde ‘watertype’, voel ik heel goed aan welke omgeving mij goed doet en blij maakt. Met het Mastbos om de hoek prijs ik mezelf dan ook gelukkig, want de natuur heeft op mij een rustgevende en louterende uitwerking. Een hondje om als maatje samen mee te wandelen en te genieten maakt dat geluk compleet. Ik heb haar dan ook ‘Lucky’ genoemd 😉

Hoe goed ken jij jezelf? Waar word jij gelukkig van? Zoals de Deense filosoof

S. Kierkegaard al eens opmerkte gaat de deur van het geluk naar binnen open. We moeten die deur toch echt zelf naar binnen openmaken en de dingen bij onszelf binnenlaten, stap voor stap, met compassie voor onszelf. Ga eens op ontdekkingstocht en wanneer je dat lastig vindt of niet weet hoe en waar je moet beginnen dan wil ik jou daar graag in begeleiden. Op naar geluk!!!