De meeste cliënten die ik in mijn praktijk krijg willen er wat meer van, sterker nog; het ontbreekt hen vaak aan zelfvertrouwen. Ik zie dan ook een duidelijke link met vitaliteit: wanneer het jou ontbreekt aan zelfvertrouwen is er ook geen sprake van vitaliteit. Je leeft namelijk niet voluit, maar met de rem erop….

Veel mensen leven hun leven zoals ze denken dat dit van hen wordt verwacht of volgens door henzelf opgelegde maatstaven. Je wilt/moet voldoen aan een ideaalbeeld en zo blijf je ‘hangen’ in tegenslagen, ben je gevoelig voor kritiek en gaat alles moeizaam.

Zelfvertrouwen ontwikkelen is een continu proces in het leven. Er is altijd een ‘next level’!

Het begint met, zoals de naam al zegt, vertrouwen in jezelf. Maar hoe kun je jezelf vertrouwen wanneer je jezelf niet serieus neemt, vaak aan je eigen gevoelens voorbij gaat, je jezelf continu vergelijkt met anderen, eigenlijk nooit hebt nagedacht over wat jouw waarden en behoeften zijn?

  • Zelfkennis en trouw zijn aan jezelf zijn dus belangrijk; inzicht in jouw temperament, hoe je goed kunt wortelen en van daaruit groeien. Hierover kun je meer lezen op de website www.4natuurkwaliteiten.nl.
  • Verdiep je in de 7 belangrijkste waarden in je leven. Je kunt ze gebruiken als zingevende leidraad in je leven. Ze voorzien je leven van een focus, maken je weerbaar en brengen je in je element.
  • Ontdek jouw kwaliteiten.
  • Waar ga jij van stralen? Waarvan kan je in een soort ‘flow’ raken?

Allemaal manieren en methodes om zelfkennis te vergaren en waarin ik je kan begeleiden wanneer je dat wilt.

Zorg daarnaast voor een positieve ‘mindset’. De volgende zaken kunnen jou hierbij helpen doordat je ‘feel good’ neurotransmitters aanmaakt die jou een goed gevoel geven:

  • www-techniek – what went well? – schrijf aan het einde van de dag minstens 3 dingen op die goed gingen en die je van die dag waardeert. Vind daarin niets vanzelfsprekend en durf trots te zijn!
  • Motiveer jezelf met kleine stapjes, wees mild voor jezelf en leg de lat zo laag mogelijk, zodat de slagingskans groot is.
  • Wees realistisch perfectionistisch. Achter perfectionisme zit faalangst en achter faalangst gebrek aan zelfvertrouwen. Je groeit van ieder stapje, dus stel realistische doelen, voorkom uitstelgedrag en kom tot actie door in beweging te blijven.
  • Train je innerlijke criticus in opbouwende positieve vragen. Zo krijg je positieve antwoorden en uiteindelijk ook een goed gevoel. Je kunt die innerlijke criticus ook wat vrolijker inkleuren, bijvoorbeeld als stripfiguur of als muppet; zo neem je hem wat minder serieus.
  • Maak gebruik van affirmaties: positieve zinnen die je regelmatig tegen jezelf kunt zeggen. Het doel hiervan is dat je onderbewuste dat zinnetje uiteindelijk gaat geloven, zodat je een positieve invloed in je leven gaat bemerken. Bijvoorbeeld: ‘ik ben vol zelfvertrouwen’. Schrijf zo’n affirmatie op een papiertje en leg het op een plek waar je het vaak ziet. Zo word je regelmatig aan jouw affirmatie herinnerd.

Eerlijk is eerlijk: er is geen snelle formule. Je moet echt willen en bereid zijn om gefocust en doelgericht aan de slag te gaan. Doorbreek routinepatronen, leer nieuwe dingen en blijf leren. Als je doet wat je altijd deed krijg je wat je altijd kreeg! Groei brengt geluk en zo kom je stap voor stap tot bloei en zal jouw zelfvertrouwen groeien.

Heb je zin om hiermee aan de slag te gaan maar behoefte aan wat coaching en begeleiding? Ik kan niet wachten…..;-)